ALIŞVERİŞ VE KÜLTÜR NOKTASI

Yeni bir iş modeli olarak, sürdürülebilirlik

 

Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD), sektörün gündemini takip eden etkinliklerini sürdürmeye devam ediyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen “Sürdürülebilirlik Sempozyumu”nda perakende sektörünün gündeminde yeni öncelik olarak belirlenen sürdürülebilirlik alanındaki örnek uygulamalar sektörle paylaşıldı.

 

 

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) iş birliğinde gerçekleştirilen sempozyumda, perakendenin farklı kategorilerinde yürütülen çevre, enerji, yönetim konularındaki sürdürülebilirlik projelerinin detayları hakkında bilgi aktarıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan KMD Yönetim Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, sürdürülebilirlik kavramının son yıllarda, sosyal sorumlulukla yapılan ve sadece çevreyi korumaya yönelik projelerden daha çok bir iş yapma modeline dönüşmüş olduğunu vurgulayarak; “Üzerinde yaşadığımız dünyayı korurken ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmayı hedeflerken, tüm süreçlerimizde bu hedefi en başa koymamız artık başarının sırrı haline geldi.” dedi.

 

Sürdürülebilirlik faaliyetleri, tüketici davranışlarını da etkiliyor

Firmaların sürdürülebilirlik faaliyetlerinin tüketici davranışlarında da etkili olmaya başladığını ifade eden Gökyıldırım, şöyle devam etti: “Tüketicilerimiz artık sadece kaliteli ürünü uygun fiyata alma peşinde değil. Alacağı ürünün kim tarafından, nasıl, hangi kaynaklar kullanılarak, hangi amaçla üretildiğini, üretim aşamasında çalışanların ne şartlarda çalıştığını, kullanım ömrü dolduktan sonra ne olacağını merak ediyor. Karar verirken bu kriterleri göz önünde bulunduruyor ve sonraki alımlarını da buna göre planlıyor. Tüketicinin algısındaki bu değişim, perakendecileri de değişime yönlendiriyor. Daha çok firma sürdürülebilirlik projeleri geliştiriyor. Belki bunların bir kısmı halen sosyal sorumluluk algısıyla yapılıyor, ama yine de başlaması ve yaygınlaşması olumlu bir gelişme. Bunu iş modeli haline getiren firmalarımızın artması ve örnek uygulamalarla başarılara imza atmaları en büyük beklentimiz. İşte biz de bu amaçla perakendedeki örnek uygulamaları sektörümüzle paylaşmayı hedefledik.”

Sempozyumun ilk bölümünde genel olarak sürdürülebilirlik kavramı ve güncel gelişmeler ele alındı. “Toprak, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarım” başlıklı konuşmasıyla TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “A’dan Z’ye Sürdürülebilirlik” başlıklı konuşmasıyla ESCARUS-TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı Yöneticisi Ayşe Ece Sevin ve “Döngüsel Ekonomiye Geçiş: Tedarik Zincirinde Sürdürülebilirlik” başlıklı konuşmasıyla da CHEP Genel Müdürü Şafak Aktekin bu bölümde görüşlerini paylaştılar.

Sempozyumun ikinci bölümünde ise perakende sektörüne dair örnek çalışmaların sunumu yapıldı. KMD Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Filiz Özdağlar Ecet, “Yeni Bir İş Modeline Geçiş” başlıklı sunumunda sürdürülebilirliğin giderek daha çok firma tarafından bir iş modeli olarak uygulanmaya başladığının altını çizdi. Örnek uygulamalarda ise; “Geleceğin İzinde” başlıklı sunumlarıyla TEKZEN Pazarlama Müdürü Mehmet Cem Kızılkaya ve SAKLI CENNET Yönetim Kurulu Üyesi Vildan Yıldız, “Geleceğimiz İçin Gıda Atık ve Kaybını Önleyelim” başlıklı sunumuyla METRO Kurumsal İletişim Müdürü Bilge Ceylan, “Doğayı Çok Seviyorum” başlıklı sunumuyla KOÇTAŞ Enerji ve Çevre Süreçleri Yöneticisi Hacer Yıldırım ve “Bağlı Çalışan, Sürdürülebilir Gelecek” başlıklı sunumuyla SUN GRUP Kurumsal Gelişim ve Sürdürülebilirlik Sorumlusu İlknur Nalçakan sahnede çalışmalarını paylaştılar.

Plastik poşetlerin satılır hale getirilmesi ile sağlanan çevresel katkı, kırsal kalkınma projeleriyle sağlanan ekonomik gelişim, gıdada atık ve kayıpların önlenmesi yolundaki çalışmalar, enerji tasarrufuna ve çevreye yönelik etkili tedbirler gibi başlıca projelerin etki ve sonuçlarının açıklandığı sempozyuma perakende sektöründen yaklaşık 100 profesyonel katıldı. Bir iş modeli olarak sürdürülebilirliği süreçlerine daha fazla dahil etmek isteyen perakende sektörünün değerli oyuncuları, CHEP katkılarıyla düzenlenen sempozyumdaki bilgi paylaşımından fazlasıyla yararlandıklarını dile getirdiler.